In de digitale wereld van vandaag is het cruciaal om de prestaties van je website te begrijpen en te meten. Google Analytics is een krachtige tool die webmasters in staat stelt gedetailleerde inzichten te verkrijgen in het gedrag van gebruikers op hun site. Het delen van deze informatie met teamleden of externe partijen is vaak noodzakelijk voor samenwerking en strategische besluitvorming. In dit artikel zullen we een stap-voor-stap handleiding bieden over hoe je toegang verleent tot Google Analytics, zodat je moeiteloos kunt samenwerken en de prestaties van je website kunt optimaliseren.

Stap 1: Inloggen op Google Analytics

Het eerste wat je moet doen, is inloggen op je Google Analytics-account. Ga naar https://analytics.google.com/ en gebruik je Google-accountgegevens om in te loggen. Als je nog geen account hebt, kun je er een aanmaken door de instructies op het scherm te volgen.

Stap 2: Selecteer het juiste account en de juiste property

Eenmaal ingelogd, kom je op het Google Analytics-dashboard. Bovenaan zie je een vervolgkeuzemenu waarin je het account en de property kunt selecteren waartoe je toegang wilt verlenen. Zorg ervoor dat je het juiste account en de juiste property kiest om nauwkeurige gegevens te delen.

Stap 3: Navigeer naar de Beheerder-sectie

Klik in de linkernavigatiebalk op het tandwielpictogram om naar de Beheerder-sectie te gaan. Hier beheer je de accounts, properties en gebruikers van je Google Analytics-account.

Stap 4: Kies het Account, de Property of de Weergave

In de Beheerder-sectie zie je drie kolommen: Account, Property en Weergave. Selecteer het relevante account, de property of de weergave waartoe je toegang wilt verlenen. Afhankelijk van je behoeften kan dit variëren.

Stap 5: Klik op Gebruikersbeheer

Onder de geselecteerde Account, Property of Weergave zie je de optie ‘Gebruikersbeheer’. Klik hierop om toegang te krijgen tot het gedeelte waar je nieuwe gebruikers kunt toevoegen en de bestaande kunt beheren.

Stap 6: Voeg een Nieuwe Gebruiker Toe

Om een nieuwe gebruiker toe te voegen, klik je op het plusteken in de rechterbovenhoek. Voer het e-mailadres in van de persoon waaraan je toegang wilt verlenen.

Stap 7: Kies het Juiste Niveau van Toegang

Bij het toevoegen van een nieuwe gebruiker kun je het niveau van toegang selecteren. Er zijn vier niveaus: Beheerder, Bewerker, Samenwerker en Lezer. Kies het niveau dat past bij de verantwoordelijkheden van de gebruiker. Over het algemeen is het aan te raden om beperkte toegang te verlenen om onbedoelde wijzigingen te voorkomen.

Stap 8: Verstuur de Uitnodiging

Na het selecteren van het juiste niveau van toegang, klik je op ‘Toevoegen’ en wordt er een uitnodiging naar het opgegeven e-mailadres gestuurd. De nieuwe gebruiker moet deze uitnodiging accepteren om toegang te krijgen.

Stap 9: Beheer Bestaande Gebruikers

Terug in het Gebruikersbeheer kun je bestaande gebruikers beheren door op hun e-mailadressen te klikken. Hier kun je toegangsrechten wijzigen, gebruikers verwijderen of hun e-mailadressen aanpassen.

Conclusie

Het verlenen van toegang tot Google Analytics is een eenvoudig proces met de juiste stappen. Door gebruikers op het juiste niveau van toegang toe te voegen, kun je samenwerken met teamleden en externe partners zonder je zorgen te maken over ongeautoriseerde wijzigingen. Het begrijpen van de verschillende toegangsniveaus is essentieel om de veiligheid en integriteit van je Google Analytics-account te waarborgen.