In de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) is technische SEO een onmisbaar element. Het vormt de ruggengraat van je online zichtbaarheid en heeft een directe invloed op hoe zoekmachines je website begrijpen, indexeren en rangschikken. Helaas zijn er enkele veelvoorkomende technische SEO-fouten die veel websitebeheerders begaan zonder zich er volledig van bewust te zijn. In dit artikel behandelen we de “7 Zonden in Technische SEO” die je moet vermijden om de prestaties van je website te verbeteren.

1. Onjuiste Crawlbudget-optimalisatie

Een van de basisprincipes van technische SEO is het begrijpen van crawlbudget en hoe je dit effectief kunt beheren. Crawlbudget verwijst naar het aantal pagina’s dat zoekmachines kunnen en zullen crawlen op je site binnen een bepaalde tijd. Als je crawlbudget niet goed wordt geoptimaliseerd, kunnen zoekmachines belangrijke pagina’s missen en kan je website lager worden gerangschikt.

Om deze zonde te vermijden, moet je ervoor zorgen dat je website een duidelijke hiërarchie heeft, met belangrijke pagina’s die gemakkelijk toegankelijk zijn vanaf de startpagina. Vermijd ook overbodige pagina’s en gebruik de juiste instellingen in je robots.txt-bestand om zoekmachines te leiden.

2. Trage Laadtijden

Niets jaagt bezoekers sneller weg dan een trage website. Bovendien hebben zoekmachines zoals Google de laadsnelheid als een belangrijke rankingfactor erkend. Als je website langzaam laadt, kan dit leiden tot een slechtere gebruikerservaring en een lagere rangschikking in de zoekresultaten.

Optimaliseer afbeeldingen, minimaliseer HTTP-verzoeken en gebruik browsercaching om de laadtijden te versnellen. Tools zoals Google PageSpeed Insights kunnen je helpen bij het identificeren van specifieke elementen die de prestaties van je website beïnvloeden.

3. Onjuiste Canonical Tags

Canonical tags zijn essentieel om duplicate contentproblemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat zoekmachines begrijpen welke versie van een pagina ze moeten indexeren. Het niet correct implementeren van canonical tags kan leiden tot dubbele contentproblemen, wat nadelig is voor je SEO-inspanningen.

Zorg ervoor dat elke pagina op je site de juiste canonical tag heeft en dat deze overeenkomt met de voorkeurs-URL. Dit helpt zoekmachines om de juiste pagina te indexeren en voorkomt problemen met dubbele content.

4. Verwaarlozen van Mobiele Vriendelijkheid

Met een groeiend aantal gebruikers dat mobiele apparaten gebruikt om online te surfen, heeft Google mobiele vriendelijkheid geïntegreerd als een belangrijk rankingcriterium. Het verwaarlozen van de mobiele gebruikerservaring kan ernstige gevolgen hebben voor je zoekmachineposities.

Zorg ervoor dat je website responsief is en goed presteert op verschillende schermformaten. Test regelmatig de mobiele bruikbaarheid van je site met tools zoals Google’s Mobile-Friendly Test om ervoor te zorgen dat je geen kansen misloopt.

5. Gebrek aan Gestructureerde Gegevens (Schema Markup)

Gestructureerde gegevens helpen zoekmachines om de inhoud van je site beter te begrijpen, wat kan resulteren in rijkere zoekresultaten, zoals rich snippets. Het negeren van schema markup is een gemiste kans om je content op te laten vallen in de zoekresultaten en om gebruikers relevantere informatie te bieden.

Implementeer schema markup op relevante pagina’s van je website, vooral op productpagina’s, recensies en evenementen. Dit helpt zoekmachines de context van je inhoud te begrijpen en verbetert de kans op weergave van rich snippets.

6. Niet Gebruiken van een Veilige HTTPS-verbinding

Veiligheid op internet wordt steeds belangrijker, en Google heeft bevestigd dat HTTPS een rankingfactor is. Websites zonder een beveiligde verbinding lopen het risico hun positie in de zoekresultaten te verliezen.

Zorg ervoor dat je website gebruikmaakt van een SSL-certificaat en over een HTTPS-verbinding beschikt. Dit verhoogt niet alleen de beveiliging van je site, maar kan ook een positieve invloed hebben op je SEO-prestaties.

7. Inefficiënte URL-structuur

Een rommelige en ongestructureerde URL-structuur maakt het voor zowel gebruikers als zoekmachines moeilijk om de inhoud van je site te begrijpen. Dergelijke verwarring kan leiden tot een lagere rangschikking in de zoekresultaten.

Houd je URL’s eenvoudig, leesbaar en geoptimaliseerd voor zoekwoorden. Gebruik logische categorieën en submappen om een duidelijke hiërarchie te creëren. Vermijd lange, onduidelijke URL’s die de gebruikerservaring en SEO-prestaties kunnen schaden.

Conclusie

Technische SEO is een complex maar cruciaal aspect van het verbeteren van de zichtbaarheid en prestaties van je website in zoekmachines. Door de bovengenoemde zonden te vermijden en proactief te werken aan het optimaliseren van je technische SEO, kun je de basis leggen voor duurzaam online succes.